donkergroene stroom


donkergroene stroom 1.0

groene elektriciteit die geproduceerd is op basis van traceerbare, gegarandeerd duurzame bronnen, meestal afkomstig uit eigen land

Semagram (extra betekenisinformatie)


Donkergroene stroom…

is stroom; is energie

  • [Waardering] wordt als zeer milieuvriendelijk beschouwd
  • [Onderscheid of tegenstelling] is veel milieuvriendelijker dan grijze stroom, omdat hij is geproduceerd op basis van duurzame in plaats van uitputtelijke bronnen; is milieuvriendelijker dan lichtgroene stroom, omdat hij bijdraagt aan de uitbreiding van duurzame energiebronnen in Nederland
  • [Voorwaarde] wordt oranje-groene stroom genoemd als het om in Nederland geproduceerde stroom gaat

    Algemene voorbeelden


    Eigenlijk maken we donkergroene stroom. [...]. Wanneer u ons biomassa levert, bieden wij u groenestroomcertificaten als bewijs dat uw inkoop van stroom buitengewoon duurzaam is. [...]. Onze garanties van oorsprong bieden u de zekerheid dat uw eigen reststromen door onze installaties duurzaam zijn verwerkt tot 'donkergroene' stroom!

    https://orgaworld.nl/wat-we-voor-u-doen/we-leveren-unieke-groene-producten/groene-stroom

    De vraag naar donkergroene stroom uit Nederland explodeert de laatste jaren. Deze 'oranje-groene' stroom wordt algemeen gezien als de stroom met de meeste impact qua duurzaamheid en als zodanig door velen (ook WISE) flink gepromoot.

    https://www.wisenederland.nl/groene-stroom/sjoemelstroom-komt-niet-meer-uit-noorwegen,

    Alleen donkergroene stroom wordt geleverd met de Garanties van Oorsprong waarvan de herkomst wordt aangetoond en de eindklant inzage heeft bij CertiQ in de samenstelling van zijn groene stroom.

    https://www.energie-planeet.nl/groene-stroom-vier-vragen-en-antwoorden/

    Wij leveren licht- en donkergroene stroom. Er zit een groot verschil in deze twee qua duurzaamheid. Donkergroene stroom wordt opgewekt door Nederlandse windenergie, zonne-energie of biomassa. Deze stroom is dus ook daadwerkelijk duurzaam, hernieuwbaar en wordt daarnaast ook op het Nederlandse energienet geleverd.

    https://dutchgreencompany.nl/diensten/groen-energiecollectief/